Wednesday, January 20, 2010

The Olympic torch in Calgary. De olympische vlam in Calgary.

Woensdag 20 januari
Aangezien ik dinsdagmorgen toch een beetje jaloers zat te kijken toen de olympische vlam op de olympic oval rondgeschaatst werd door Susan Auch en de Canadese schaats en shorttrack ploeg (met commentaar van Catriona leMay-Doan) besloot ik dat ik woensdag zeker weer naar COP zou gaan als daar de vlam zou aankomen.
Weetjes: De olympische vlam legt in 106 dagen 45000 km af, gedragen door 12000 mensen. Behalve beroemdheden en sporters kon iedereen hiervoor in aanmerking komen, de campagne hiervoor had de naam "Make a pledge, carry the torch". Het idee hierachter was dat iedereen die een plan ging verwezenlijken om Canada een betere plek te maken in aanmerking kwam om de olympische vlam te dragen. Mensen (ouder dan 13 jaar) die vrijwilligerswerk doen en op die manier veel bijdragen aan de gemeenschap werden vooral opgeroepen zich aan te melden. De oudste drager is 95, ze vervoerde de vlam in haar rolstoel. De vlam wordt rennend, wandelend, rollend, schaatsend, per vliegtuig, ferry, fiets, indianen kano, kayak, snow-mobiel, langlaufski, paard en wagen, tractor, en vandaag per bobslee, skilift en snowboard vervoerd. In Calgary is het enthousiasme groot met wel 20000 toeschouwers op maandag in het centrum van de stad op olympic plaza. Het leeft hier enorm omdat Calgary in 1988 zelf de spelen heeft gehost en men daar nog steeds enorm trots op is en veel goede herinneringen aan heeft. Voor wie de jaren door elkaar gooit: 88 was het jaar van Yvonne van Gennip (3x goud) en Eddy the Eagle!
Vandaag was de vlam op de skiheuvel waar ik vrijwilligerswerk doe, immers de plaats van het skispringen uit '88. Het was er echt druk, het is zo leuk om te zien hoe enthousiast iedereen over de spelen is!




Wednesday Januari 20th
Because I was a bit jaleous tuesday morning about not being present at the Olympic Oval when the torch was carried by Susan Auch and the canadian olympic speed and long and shorttrack skaters I decided that I would definitely attend the torch ceremonies at COP on wednesday.
So today the torch (and me) were at COP, where I do my downhill ski volunteer work. Of course the torch was here to lite the cauldron of the place of the '88 ski jumping. There was a big crowd. It is so nice to see all the excitement and the enthousiasm of the people about the games!

2 comments:

Anonymous said...

Hallo Liesbeth,

gaan jullie nog naar de spelen in Vancouver?
Ik vond het wel wat hebben die valm die langskwam...

Annette

Sander & Liesbeth said...

Nee, ik heb er nog wel echt over nagedacht vorig jaar toen we kaartjes konden kopen (nou ja, loten ...). Maar zo veel geld en zo weinig kans dat je ook werkelijk de kaartjes kan krijgen die je echt wilt. Ach, er moet nog wat te dromen over blijven voor later ....

 
Schrijf gerust een commentaartje... Feel free to add a comment...