Thursday, July 12, 2007

Stampede

Het fenomeen 'Stampede' is gestart in Calgary. Half juni beginnen de cowboyhoeden steeds meer te verschijnen in het straatbeeld en als op vrijdagoachtend 6 juli de stampede begint met een parade door de stad draagt zo'n 50 tot 75 procent van de mensen een cowboyhoed, al of niet aangevuld met cowboylaarzen, spijkerbroek en stoere western outfits. Er schijnt geen hotelkamer in Calgary meer te boeken te zijn, wat Shell mensen die afgelopen week hier arriveerden logeren noodgedwongen bij calgaryan shell collega's. Het is in de stad behoorlijk feest, maar het echte werk bevindt zich rondom de saddledome, een groot stadion hier. Het is eigenlijk net zoiets als carnaval: je houdt ervan of je haat het enorm, geen tussenweg mogelijk. Buiten dagelijkse rodeo's en chuckwagon races (huifkar races) is er een echt enorm grote kermis, dagelijks vuurwerk, een aantal podia met bekende artiesten en niet te vergeten het bier. Alhowel die bierconsumptie wel enorm kan zijn, gaat het wel op zijn noord-amerikaans: alleen bepaalde tenten mogen alcohol schenken, echt afgerasterde gedeelten, en een dubbel id tonen om binnen te komen (boven de 18 jaar).
Sander en ik willen deze calgary cultuur, het festival bestaat sinds 1912, natuurlijk wel gaan meemaken. Je moet het toch een keer meegemaakt hebben om er over mee te kunnen praten. Het hele gebeuren duurt 10 dagen, vanaf vrijdag 6 juli t/m komende zondag 15 juli. We zijn vorige week vrijdag gestart met de parade in het centrum, start 9.00 uur in de morgen. Sander had vrijgenomen, de meeste collega's van hem doen hetzelfde komende week en gaan met het gezin naar de stampede. En als je iets wilt zien moet je toch wel één of twee uur van te voren een plekje op de stoeprand zien te bemachtigen. Dus wij op z'n hollands op de fiets naar het centrum om kwart voor zeven 's ochtends! Zo rond half acht fietsje parkeren en al koffie drinkend je plekje op de stoeprand zien te bewaken. Nou, de drukte viel wel mee, maar ik hoorde van 1 tv station toch over 150.000 kijkers, een ander station beweerde 300.000. Nou, beiden is toch veel mensen bij elkaar in 2 lange straten. De parade zelf is héél veel stoere cowboys en mensen die iets betekenen of ooit betekend hebben op een paard. Prachtige paarden en wagens, ook vier- en zesspannen. Onze prachtige friese paarden waren goed vertegenwoordigd. Tussendoor marching bands (de marjoretten met muziekkorps), een islamitisch gezelschap die op een kar de vogeltjesdans stond te doen. Echt waar, met alle armbewegingen die erbij horen! Ik zag in de krant dat ze er zelfs een prijs mee gehaald hadden. Na een fish and chips lunch thuis lui in de zon gezeten op onze veranda, wat kan het leven toch lekker zijn! Op zaterdag zijn we naar het festivalterrein gegaan, inderdaad overal muziek, kermis attracties waar Sander al misselijk van werd bij het kijken ernaar alleen al. Er is van alles te zien, we hebben bijvoorbeeld een stierendrijf wedstrijd bekeken en een nagebouwd indiaans dorp met prachtige tipi's en dans van de indianen.
Een ander stampede phenomeen is de stampede ontbijten. Op allerlei plaatsen in de stad kan je in ellenlange rijen gaan staan om gratis pannenkoeken en een gebakken ontbijtworst te krijgen. Echt traditie, ook opgeluisterd met een country bandje of weer een marching band. Afgelopen zaterdag heb ik het wijk ontbijt plus eigen parade meegemaakt, en vanmorgen nog een bij een winkelcentrum en ik kan je verzekeren: die pannenkoeken zijn echt lekker! Op de foto zie je de rij in de bloedhete zon om half 10 's ochtends: bij de rode punttentjes krijg je pas je eten. Geduldig, die mensen hier in Calgary? We hebben er nog even over gedacht om een middagje naar de rodeo te gaan. Maar mensen die bijna door een stier vertrapt worden of kleine stieren die het moet afleggen tegen veeel grotere mannen, ik weet niet of ik dat in het echt wil zien. Op TV kunnen we het iedere avond nu zien, dat is wel genoeg geloof ik. Morgen hebben we de chuckwagon races nog tegoed, daar hebben we al kaartjes voor gekocht.

1 comments:

Junkstyle Gio said...

Als eerste natuurlijk gefeliciteerd met je baan! En dan over de Stampede! Om een beetje in de "Stemming" te komen, heb ik de CD van The Country Movers maar op gezet! (Ken je die nog?)
Groeten!
Hans

 
Schrijf gerust een commentaartje... Feel free to add a comment...