Thursday, November 5, 2009

September vacation in British Columbia.

Het lijkt al erg lang geleden voor ons maar toch willen we nog wat schrijven over onze vakantie in september. We hebben een auto-kampeer-motel rondreis gemaakt door de provincie British Columbia, westelijk van Calgary. Om een indruk te geven, hier is een klein kaartje met onze route:
A. Vertrek vanuit Calgary in de schemer, jammergenoeg niet zoveel dieren op de weg als we gehoopt hadden op dit tijdstip van de dag.
B. 2-daagse reis naar Prince Rupert met overnachting in VanderHoof. Prince Rupert ligt net ten zuiden van het uiterste puntje van Alaska. Als ik beter op de kaart had gekeken vantevoren had ik wel gewoon naar Alaska willen rijden. Gelukkig voor Sander, alhowel hij niet meer terugschrikt voor aardig wat autokilometers is hij niet zo'n kilometervreter als ik. Op de tweede dag onderweg flink geremd voor een onverstekende zwarte beer en een familie moose (Am. eland, wel 3 stuks tegelijk). En het is echt waar: al die bergen en al dat groen houdt maar niet op, het gaat gewoon 1500 km lang door! We hadden aan de kust daar nog een dagje over voordat we met de ferry verder zouden gaan, toen hebben we het coastal rain forest bekeken waarbij we nogal onder de indruk waren van de grootte van de skunk cabbage, een soort varen.
C. Boottocht naar Port Hardy: Inschepen voor de ferry in het donker om ons 15 uur lang ddor de Inside Passage te laten vervoeren, een vrij smalle maar wel diepe doorgang langs de westkust van BC tussen de onnomelijke hoeveelheid eilandjes door. Deze plekken zijn ook alleen maar over water te bereiken, wegen zijn erg schaars in dit gebied. Het enige wat er loopt zijn logging roads, zand- of gravelpaden voor de enorme houttrucks. Duidelijk te zien dat de "bosbouw" (bosontginning!!) DE bron van inkomsten is in het grootste gedeelte van BC. Op de boot zien we heel regelmatig walvissen, te herkennen aan het spuitende water. Daar kan je echter geen genoeg van krijgen dus we besteden nog een paar dagen aan de noord-oostkust van Vancouver Island in Port McNeill en doen een walvisexcursie op een veel kleinere boot. De walvissen zwemmen pal achter en naast de boot, echt fantastisch! Ook veel zeeleeuwen gespot, groepen van zo'n honderd beesten bij elkaar.
D. We gaan naar het Pacific Rim National Park dat tussen de dorpjes Tofino en Ucluelet in ligt. We hebben het allerlaatste plekje op de nationaal park camping, een zogenaamde walk-in site. Dat betekent dat de auto ca. 1 km verderop op de parkeerplaats staat. Op zich niet zo erg maar je moet wel voro en na iedere maaltijd al je eetwaren en kookspullen heen en weer sjouwen. Vanwege de dieren is dat spul ten strengste verboden in of rondom je tent. De omgeving daar is zeker spectaculair: vrijwel altijd hangt er een mysterieuze mist boven zee en de kuststrook, wolkvorming natuurlijk. Het geeft in ieder geval een bijzondere sfeer als je branding surfers in een vage mist bezig ziet en je bij een strandwandeling je helemaal alleen en verlaten waant in die mist. Mooie hoge indrukwekkende golven, maar ja het is immers de grote pacific ocean (stille oceaan, meen ik?). Op een van onze kustwandelingen, eigenlijk gewoon langs het dorp Ucluelet, kwamen we twee vreemd roepende mensen tegen die schreewden "Go away Mr. Bear". Net voor wij daar aankwamen hadden die een beer op hun pad aangetroffen die ze weg hebben gejaagd. We zijn voor de veiligheid maar met z'n vieren de wandeling verder afgemaakt, geen glimp van de beer meer gezien. Wel weer in de schemer overstekende beer op de weg gehad, misschien ook maar beter dat we ze alleen maar veilig in de auto tegen komen. We sluiten af met een dagje kayaken tussen de eilandjes in. Gelukkig deden we dat met een gids, als je eenmaal wat verder uit de kust bent lijken al die eilandjes op elkaar en vooral in die vage mist zou je acuut verdwalen. Het barst hier ook van de bald eagles, en natuurlijk ontelbare andere (water)vogels. Heerlijk dagje op het water gehad!
E. Aan kamperen op een nationaal park met alleen maar een kraantje met koud stromend water komt na een paar dagen vanzelf een einde, dan willen we weer een hotelkamer met bad of douche! We hebben 1 nacht in Nanaimo (100 km noordelijk van Victoria aan de oostkust van het eiland) en 1 nacht in Victoria (punt E op het kaartje) doorgebracht. Beiden mooie havenstadjes waar watervliegtuigjes af en aan vliegen, met die vliegtuigjes is downtown Vancouver minder dan een half uur en er zijn heel wat mensen die op deze manier naar hun werk commuten. Hoe leeg, ruig en onbewoond de rest van Vancouver Island ook is, in deze twee stadjes merkt men niets van deze ontberingen, er is veel luxe en chique.
F. We hebben heerlijk zacht weer gehad en vrijwel geen regen op Vancouver Island, maar je moet de weergoden niet verzoeken en er al te lang blijven, net als Nederland en Vancouver City regent het hier behoorlijk vaak. We nemen de ferry terug richting Vancouver, nu maar een tochtje van anderhalf tot 2 uur. Als afsluiting kiezen we voor Penticton in interior BC, midden in de wijn en fruit streek. Inderdaad, het is hier puffen, het kwik haalt 34 graden. Er wordt op heel wat plekken fruit verkocht in toeristische stalletjes langs de wegen, overal om je heen wijnranken of fruitbomen en overal berg/heuvelachtig. Eigenlijk heb je na vertrek vanuit Vancouver maar een erg klein vlak gebeid, 50 tot 100 km uit de kust zit je weer in de heuvels die al snel uitgroeien tot serieuze bergen en begint het niemandsland weer. Het was ca. 500 km vanaf de ferry, maar het was een volle dag rijden door de bergen heen.
Er zijn geloof ik wel zo'n 100 wijnhuizen te bezoeken in deze regio, van klein tot groot. Wij kozen voor een proeverij bij Jackson-Triggs, natuurlijk ook wat flesjes meegnomen voor thuis. Ze liggen nog te wachten op een bijzondere gelegenheid! We hebben ook nog gewandeld door al die wijnvelden heen, werd wel erg heet op de terugweg.
G. Laatste nachtje overnacht in Kelowna, waar we in mei al eerder geweest waren. De volgende avond, 2 weken en 3750 km verder, arriveerden we weer thuis in Calgary. Ons tweedehands Toyota-tje heeft zich uitermate goed gedragen. Indrukwekkende natuur, een hele mooie reis, in Sander's goede gezelschap. Top!

Om nog even te laten zien wat voor klein stukje Canada we nu in totaal bezocht hebben nog een overzichtskaartje:

Since all you Canadians know how BC looks like I do not want to translate my original vacation story for you. In short: we travelled to Prince Rupert, did the 15-hour Inside Passage ferry to Port Hardy on the north tip of Vancouver Island. Saw lots of whales on the ferry but also did an extra whalewatch tour from Port McNeill. Marvellous! Then we headded to Pacific Rim National Park, kayaked and hiked, watched the huge waves and the mysterious clouds on the beaches and shoreline. We had the occasional emergency stops for crossing bears and a moose family (cool, you don't see moose very easily in Alberta), walked into people who had just chased a bear, finsihed the hike together etc. Admired sea lions, bald eagles and the beautiful scenery everywhere. All these mountains, trees and beautiful views go on-and-on, how immense!
After Pacific Rim, Tofino and Ucluelet we stayed in Nanaimo and Victoria for some sophistication and hot showers. After one-and-a-half week we took the ferry back to Vancouver and drove to Pentiction for fruit, grapes, wineries and sun. We hiked when it was 34 degrees, pfff....! Bought some wines at Jackson-Trigs and we just relaxed for 2 days on the lake shore. After two weeks we headed back home, a trip of 3750 km, a big huuray for our little Toyota. It was a wonderful trip, beautiful nature, and Sander as excellent company!

0 comments:

 
Schrijf gerust een commentaartje... Feel free to add a comment...